duminică, 30 martie 2008

"Our religion is to blow and blow it all/ So we're shopping every Sunday at the mall".

Incep postarea de azi cu un citat dintr-o melodie foarte cunoscuta (K-ching-Shania Twain). Pacat ca nu se mai difuzeaza, ca nu si-a pierdut actualitatea. Mi-am dat seama azi de asta.
In loc sa merg, ca omul, la biserica, m-am dus la supermarket. Am cheltuit mai mult decat mi-am propus. Spre surprinderea mea, supermarketul era foarte aglomerat. Abia am avut loc sa ma strecor cu caruciorul printre tot felul de oameni, de la copii de 3 ani, pana la pensionari de.... nush catzi. Bineinteles ca m-am tamponat de tot felul de cosuri - toate incarcate, unele chiar cu varf.
Nu stiu cati oameni erau azi la biserica. Banuiesc ca mult mai putini ca la supermarket. Deci, pot sa trag o concluzie-pe care am anuntat-o din titlu: shoppingul va capata statut de religie oficiala, in cativa ani. Deja, supermarketurile au devenit temple ale consumerismului (exista cuvantul asta? in romaneste?). La inceput, erau aproape goale; rafturile lor imense adaposteau "zeitati" pe care lumea nu le cunostea inca: L'Oreal, Garnier, Nivea, Dove, Maybelline, Max Factor si altele mai marunte, din acelasi Olimp cosmetic. Treptat, marii preoti (mai degraba, marile preotese-hair styliste si vedete autohtone, cu educatie de hair-styliste), dupa ce au primit new-look-revelatia, s-au gandit sa le-o dea si muritoarelor de rand, nu inainte de a-si comanda Lari si Penati noi, cu formula imbunatatita, doar pentru ele. Fostii zei, detronati, comercializati la scara larga, inca nu si-au pierdut puterea, nici capacitatea de a atrage. Stau, acum, cuminti, pe rafturi, asteptandu-si adoratoarele, care sa ii duca acasa si sa-i slujeasca, adica sa ii consume, pana la ultima picatura. Singura rugaciune de care au nevoie e reclama.

Un comentariu:

Arisme spunea...

Inca tind sa cred ca Augur nu e de partea lor. In zona noastră...adica de unde venim noi două ;),,lumea nu se ingramadeste la shopping duminica dis-de-dimineata, si ma bucur sa vad bisericile pline....mai ales de copii. Asta e semn ca poate-poate din urmatoarele generatii nu vor fi toti "couch potato" sau "mouse potato". Eu inca mai cred in acea majoritate a oamenilor cu sufletele deschise...;)